Харчування

СПИСОК ХАРЧОВИХ АЛЕРГЕНІВ

  1. зернові, що містять глютен;
  2. ракоподібніта продукти з них;
  3. яйцята яєчні продукти;
  4. рибата рибні продукти;
  5. арахіста продукти з арахісу;
  6. соята соєві продукти;
  7. молокота молочні продукти;
  8. горіхи, включаючи мигдаль, фундук, волоські горіхи, кеш’ю, горіхи пекан, бразильські горіхи, горіхи макадамії та фісташки;
  9. селерата продукти із селери;
  10. насіння гірчиціта гірчичні продукти;
  11. насіння кунжутута продукти з кунжуту;
  12. двоокис сіркита сульфітив концентрації понад 10 мг/кг або 10 мг/л;
  13. люпинта продукти з люпину;
  14. молюскита вироби з молюсків.

10 НАЙШКІДЛИВІШИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ

Жувальні цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.

Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні,- дуже шкідливі для організму. Чіпси – це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі.

Солодкі газовані напої–коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру – в еквіваленті чотири-п’ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п’ять хвилин знову захочете пити.

Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.

Сосиски і ковбаси. М’ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м’ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.

Жирне м’ясо  сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.

Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки,в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання «смачної хімії» навіть не досліджені до кінця.

Локшина швидкого приготування представляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне – не вимагає часу. Але над «дивом» свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.

Сіль знижує тиск, порушує cоле-кислотний баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостей  в своєму раціоні все-таки варто.

Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього – завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти – рекордсмени по кількості калорій.

ВІТАМІНИ

Для нормальної життєдіяльності організму необхідно, щоб до раціону харчування дитини входили вітаміни. Значення їх неоціненне, вони регулюють процеси обміну речовин, відіграють велику роль у підвищенні опірності дитячого організму, тісно пов’язані із процесами росту й розвитку, входять до складу ферментів, беруть участь у процесах кровотворення.

Вітамін А у великій кількості міститься у вершковому маслі, яєчному жовтку, печінці. У деяких рослинних продуктах: моркві, салаті, помідорах, зеленому горошку, абрикосах, апельсинах – міститься каротин – провітамін А, що перетворюється в організмі на вітамін А.

Вітамін Р міститься в яєчному жовтку, печінці, ікрі риб, у невеликій кількості – у молоці й вершковому маслі.

Вітамін К міститься в основному в помідорах, у зелених частинах рослин, шпинаті, капусті.

Вітамін С, або аскорбінова кислота, міститься в багатьох овочах і фруктах. Найбільше його в плодах шипшини, чорноплідної горобини, обліпихи, аґрусу, цитрусових, капусті, картоплі.

Вітаміни групи Вмістяться в пекарських дріжджах, гречаній і вівсяній крупах, житньому хлібі, молоці, м’ясі, печінці, яєчному жовтку.

Вітамін Е міститься в зернах кукурудзи, моркві, капусті, зеленому горосі, яйцях, м’ясних і рибних продуктах, вершковому й оливковому маслі.

При повноцінному й різноманітному харчуванні, що включає овочі й фрукти, організм одержує необхідну кількість вітамінів. Навесні в їжу дитини обов’язково варто додатково вводити вітамін С.

ОСНОВНІ ЗАСАДИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ І ПІДЛІТКІВ

При формуванні раціону харчування дітей і підлітків і приготуванні їжі, мають дотримуватися основних засад раціонального, збалансованого, адекватного харчування, які передбачають:

– задоволення потреб дітей у харчових речовинах і, зокрема в макронутриентах (білки, жири, вуглеводи) і микронутриентах (вітаміни, мікроелементи та інших.) відповідно до вікових фізіологічних потреб (харчування, адекватне віковим фізіологічним потребам);

– збалансованість раціону всіма харчовими речовинами: жирними кислотами, вуглеводами, які належать до різних класів, змісту вітамінів, мінеральних речовин (зокрема мікроелементів);

– максимальне розмаїття раціону, яке досягається шляхом застосування достатнього асортименту продуктів і різних способів кулінарної обробки;

– адекватну технологічну (кулінарну) обробку продуктів, що забезпечує високі смакові якості кулінарної продукції, та збереження харчової цінності всіх продуктів;

– виключення з раціону харчування продуктів і страв, спроможних надавати подразливу дію на слизову органів травлення, і навіть продуктів, які б призвести до погіршення здоров’я дітей і підлітків хронічні захворювання;

– облік індивідуальних особливостей дітей (зокрема непереносимості ними окремих видів продуктів харчування чи страв).

Існують «Норми фізіологічних потреб у харчових речовинах щодо різноманітних груп населення» , де визначено норми енерговитрат й потреби в білках, жирах,вуглеводах, мінеральних речовинах щодо різноманітних вікових груп. Рекомендоване співвідношення в раціоні харчування дітей і підлітків кількості основних харчових речовин – білків, жирів і вуглеводів становить близько 1:1:4 (щодо маси). Питома вага тваринного білку в раціоні дітей і підлітків шкільного віку може бути щонайменше 60% від загальної кількості білка.

Жири рослинного походження мають становити в раціоні щонайменше 30% від загальної кількості жирів. У раціон включається молочний жир – масло(30-40г/добу), сметани (5-10г). Легкозасвоюючі вуглеводи (цукор) мають становити близько 20-30% від загальної кількості вуглеводів. Раціон мусить мати достатньо харчових волокон – щонайменше 15-20г/добу. Оптимальне співвідношення в раціоні харчування дітей і підлітків солей кальцію і фосфору не нижче 1,2:1. Сніданок дітей має забезпечити 25%, обід – 35-40%, полуденок -15%, вечерю – 20-25% від добової потреби дітей у харчових речовинах

Comments are closed.