СПИСОК ХАРЧОВИХ АЛЕРГЕНІВ
- зернові, що містять глютен;
- ракоподібніта продукти з них;
- яйцята яєчні продукти;
- рибата рибні продукти;
- арахіста продукти з арахісу;
- соята соєві продукти;
- молокота молочні продукти;
- горіхи, включаючи мигдаль, фундук, волоські горіхи, кеш’ю, горіхи пекан, бразильські горіхи, горіхи макадамії та фісташки;
- селерата продукти із селери;
- насіння гірчиціта гірчичні продукти;
- насіння кунжутута продукти з кунжуту;
- двоокис сіркита сульфітив концентрації понад 10 мг/кг або 10 мг/л;
- люпинта продукти з люпину;
- молюскита вироби з молюсків.
10 НАЙШКІДЛИВІШИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ
Жувальні цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.
Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні,- дуже шкідливі для організму. Чіпси – це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі.
Солодкі газовані напої–коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру – в еквіваленті чотири-п’ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п’ять хвилин знову захочете пити.
Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.
Сосиски і ковбаси. М’ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м’ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.
Жирне м’ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.
Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки,в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання «смачної хімії» навіть не досліджені до кінця.
Локшина швидкого приготування представляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне – не вимагає часу. Але над «дивом» свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.
Сіль знижує тиск, порушує cоле-кислотний баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостей в своєму раціоні все-таки варто.
Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього – завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти – рекордсмени по кількості калорій.
ВІТАМІНИ
Для нормальної життєдіяльності організму необхідно, щоб до раціону харчування дитини входили вітаміни. Значення їх неоціненне, вони регулюють процеси обміну речовин, відіграють велику роль у підвищенні опірності дитячого організму, тісно пов’язані із процесами росту й розвитку, входять до складу ферментів, беруть участь у процесах кровотворення.
Вітамін А у великій кількості міститься у вершковому маслі, яєчному жовтку, печінці. У деяких рослинних продуктах: моркві, салаті, помідорах, зеленому горошку, абрикосах, апельсинах – міститься каротин – провітамін А, що перетворюється в організмі на вітамін А.
Вітамін Р міститься в яєчному жовтку, печінці, ікрі риб, у невеликій кількості – у молоці й вершковому маслі.
Вітамін К міститься в основному в помідорах, у зелених частинах рослин, шпинаті, капусті.
Вітамін С, або аскорбінова кислота, міститься в багатьох овочах і фруктах. Найбільше його в плодах шипшини, чорноплідної горобини, обліпихи, аґрусу, цитрусових, капусті, картоплі.
Вітаміни групи Вмістяться в пекарських дріжджах, гречаній і вівсяній крупах, житньому хлібі, молоці, м’ясі, печінці, яєчному жовтку.
Вітамін Е міститься в зернах кукурудзи, моркві, капусті, зеленому горосі, яйцях, м’ясних і рибних продуктах, вершковому й оливковому маслі.
При повноцінному й різноманітному харчуванні, що включає овочі й фрукти, організм одержує необхідну кількість вітамінів. Навесні в їжу дитини обов’язково варто додатково вводити вітамін С.
ОСНОВНІ ЗАСАДИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ І ПІДЛІТКІВ
При формуванні раціону харчування дітей і підлітків і приготуванні їжі, мають дотримуватися основних засад раціонального, збалансованого, адекватного харчування, які передбачають:
– задоволення потреб дітей у харчових речовинах і, зокрема в макронутриентах (білки, жири, вуглеводи) і микронутриентах (вітаміни, мікроелементи та інших.) відповідно до вікових фізіологічних потреб (харчування, адекватне віковим фізіологічним потребам);
– збалансованість раціону всіма харчовими речовинами: жирними кислотами, вуглеводами, які належать до різних класів, змісту вітамінів, мінеральних речовин (зокрема мікроелементів);
– максимальне розмаїття раціону, яке досягається шляхом застосування достатнього асортименту продуктів і різних способів кулінарної обробки;
– адекватну технологічну (кулінарну) обробку продуктів, що забезпечує високі смакові якості кулінарної продукції, та збереження харчової цінності всіх продуктів;
– виключення з раціону харчування продуктів і страв, спроможних надавати подразливу дію на слизову органів травлення, і навіть продуктів, які б призвести до погіршення здоров’я дітей і підлітків хронічні захворювання;
– облік індивідуальних особливостей дітей (зокрема непереносимості ними окремих видів продуктів харчування чи страв).
Існують «Норми фізіологічних потреб у харчових речовинах щодо різноманітних груп населення» , де визначено норми енерговитрат й потреби в білках, жирах,вуглеводах, мінеральних речовинах щодо різноманітних вікових груп. Рекомендоване співвідношення в раціоні харчування дітей і підлітків кількості основних харчових речовин – білків, жирів і вуглеводів становить близько 1:1:4 (щодо маси). Питома вага тваринного білку в раціоні дітей і підлітків шкільного віку може бути щонайменше 60% від загальної кількості білка.
Жири рослинного походження мають становити в раціоні щонайменше 30% від загальної кількості жирів. У раціон включається молочний жир – масло(30-40г/добу), сметани (5-10г). Легкозасвоюючі вуглеводи (цукор) мають становити близько 20-30% від загальної кількості вуглеводів. Раціон мусить мати достатньо харчових волокон – щонайменше 15-20г/добу. Оптимальне співвідношення в раціоні харчування дітей і підлітків солей кальцію і фосфору не нижче 1,2:1. Сніданок дітей має забезпечити 25%, обід – 35-40%, полуденок -15%, вечерю – 20-25% від добової потреби дітей у харчових речовинах